[vc_row][vc_column][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]
24 Kasım 2019
Hasta Hakları Birimlerinin İşleyişi ile ilgili Çalışma Gezisi Gerçekleştirildi
Evrensel Hasta Hakları Derneği (EHHD), Avrupa Birliği tarafından finanse edilen “Hastanın Sesi II” projesi kapsamında, aydınlatılmış onam ve şikayet hakları konusunda eğitim almak ve hasta hakları birimlerinin işleyişlerini yerinde görmek amacıyla İstanbul’da bir çalışma gezisi düzenledi.
Çalışma Gezisine dernek Temsil Kurulu’ndan 6 üye, Sağlık Bakanlığı’nın talimatıyla Dr. Burhan Nalbantoğlu, Dr. Akçiçek ve Gazimağusa Devlet Hastanelerinden görevlendirilen 4 sağlık çalışanı, insan hakları konusuna odaklanmış 2 avukat, 1 hemşire ve Hastanın Sesi II projesi iletişim sorumlusu katıldı. Dernek Çalışma Gezisini, Türkiye’de hastaların ve yakınlarının hasta hakları konusunda toplumda bir duyarlılık yaratmaya çalısan Hasta ve Hasta Yakını Hakları Derneği (HAYAD)’nin işbirliği ve ev sahipliği ile gerçekleştirdi.
HAYAD başkanı Doç Dr. Gürkan Sert; çalışma gezisi katılımcılarına hasta hakları, hastaların sorumlulukları, aydınlatılmış onam örneklerinin incelenmesi, hastaların şikayet haklarının dayanakları ve hasta hakları şikayet prosedürleri hakkında iki tam gün eğitim verdi.
HAYAD başkanı Doç Dr Gürkan Sert sunumunda hasta haklarının yasal temellerini ve bunların hangi uluslararası sözleşme ve anlaşmalara dayanarak şekillendiğini, hasta haklarının yasallaşmasının niçin önemli olduğuna dikkat çekti. Hasta haklarının paket halinde yasallaşmasından önce ise Türkiye’de önce davaların önünü açabilmek için hasta hakkı yönetmeliğinin hazırlandığını belirtti.
Eğitimin ikinci gününde ise, hasta şikayet biriminin nasıl işlediğini gözlemlemek maksadıyla Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne bir ziyaret düzenlendi. Başhekim yardımcısı Op.Dr. Ertunç Mega; hastane bünyesindeki hasta hakları bölümü ve personeli ile hasta hakları birimlerinin işleyişleri, hasta hakları kuralları ve birimler arasındaki işleyişler, şikayet kabul etme prosedürleri, şikayet sürecinde sağlık çalışanlarının hakları, dünden bugüne Türkiye’de Hasta Hakları yasa değişiklikleri konusunda bilgi ve deneyimlerini katılımcılara aktardı.
Şikayetler alınırken dikkat edilmesi gereken hususları da aktaran Dr.Mega, şikayetin mutlaka şikayetçi olan kimse tarafından elle yazılması gerektiğini, aksi halde gerçekliği konusunda sonradan sıkıntı yaşanabileceğine dikkat çekti. Şikayet prosedürlerini anlatırken de kendi uygulamalarında, arabulucuk rolünün önemine değinen Mega, çoğu hallerde aslında sorunun yerinde çözülebileceğini ve yaşanan sıkıntının iletişim veya bilgi eksikliğinden kaynaklanabileceğini aktardı. Dr Mega, tam da bu noktada hem Hasta Şikayet Birimlerinin, hem de bu birimlerde hizmet edecek konusuna hakim kişilerin, problemi yerinde çözme noktasında önemli görev yaptığına vurgu yaptı.
EHHD, Hastanın Sesi II projesini uygulayarak, Kıbrıs Türk toplumundaki hasta hakkı ihlallerinin izlenip raporlanabilmesi ve düzenli veri tabanı oluşturulabilmesi için merkezi hastanede pilot bir uygulama olarak hasta hakkı ünitesi oluşturulması için savunuculuk ve lobicilik çalışmaları yürütmektedir. Bu bağlamda gerçekleştirilen eğitim gezisinin raporu ilgili kurumlarla paylaşılarak gerekli girişimlerin başlatılması için çalışmalarına devam edecektir. Söz konusu eğitim gezisine ilişkin detaylı bilgi info@ehhd.eu adresine e-posta gönderilerek temin edilebilir.
[/vc_column_text][vc_gallery type=”image_grid” images=”5254,5255,5256″][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]