Universal Patient Rights Association Logo

ÜYELİK

ŞİKAYETİM VAR

BİZE ULAŞIN

HASTA HAKLARI  MANİFESTOSU

 

Bizler, Hükümete, Cumhuriyet Meclisinde görev yapan milletvekillerine,  siyasi partilere ve  sağlık politikalarında  karar vericilere hastaların haklarına ve ihtiyaçlarına öncelik vermeleri, hasta haklarının korunması için politikalar üretecek çalışmalar yapmaları ve bu manifestoya bağlılık göstermeleri konusunda çağrı yapıyoruz.

 

Bugün Hasta Hakları Konferansında buluşan paydaşlar olarak, sağlıkta kaliteyi yükseltmek için şu 3 önemli hak alanına dikkat çekiyoruz.

  • Güvenilir ve etkili teşhis, tedavi, bakım ve desteğe eşit ve zamanında erişim
  • Hastalara kendi sağlıkları hakkında belirleyici olabilmeleri amacıyla sağlık ekibinin bir ortağı olabilmelerini sağlayacak daha iyi bilgi ve kaynak
  • Hastanın Sesi politika alanlarında etkin olsun

 

1-Hastalar, nerede yaşadıklarına ve mali durumlarına bakılmaksızın kaliteli sağlık hizmetlerine eşit şekilde erişim hakkına sahiptir. Özellikle kronik hastalar ve engelli bireylerin sağlıkları ile ilgili kararlara kendileri ve/veya yakınlarının her düzeyde tam bir katılımının sağlanmasını teşvik ediyoruz.

 

2- Sağlık politikalarının, bireylerin gerçek ihtiyaçlarına, tercihlerine, olanaklarına göre şekillenmesinden, bu politikaların sürdürülebilir ve uygulanabilir olmasından  emin olmak istiyoruz. Bu nedenle sağlık politikalarının oluşmasına, dernek çatısı altında örgütlenen hasta ve hasta yakınlarının siyasetçiler ve idare tarafından doğrudan dahil edilmesini bekliyoruz.

 

3- Yoksul ve risk taşıyan dezavantajlı bireylerin, çocuk ve yaşlıların koruyucu sağlık hizmetlerinden düzenli ve ücretsiz yararlanması için birinci basamak sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesini, ikinci, üçüncü basamak sağlık hizmetlerinin geliştirilmesini  destekliyoruz.

 

4- Kronik hastalıklara karşı önlem ve kontrol, ancak bilimsel araştırma ve sağlıklı veri temin etmekle mümkün olur. Evde bakım hizmetlerinin geliştirilmesi yönünde gerekli önlemlerin alınması ve düzenlemelerin yapılmasını talep ediyoruz.  Koruyucu hizmetler ve Evde Bakım hizmetlerine  yönelik sağlık politikaları ve programların geliştirilmesi için ihtiyaç duyulan kaynağın göz önünde bulundurulması ve 2018 yılı Devlet Bütçesinde sağlığa ayrılan payın dünya standardı seviyesine (yüzde 12’ye) çıkarılması için Milletvekillerine ve Hükümete çağrı yapıyoruz.

 

5- Sağlıklı bir toplum olabilmemiz için, sosyal hizmet uzmanı, sosyolog, iletişim uzmanı, aile danışmanları gibi toplum tabanlı sağlık çalışanları  da dahil olmak üzere sağlık hizmetleri işgücü kapasitesinin acilen artırılmasını destekliyoruz.

 

6-Hastaların görüşü önemlidir! Bizler, her yaşta ve her durumda sürekli sağlık hizmetlerini kullanan bireyler olarak sağlık hizmetleri konusunda özgün bir bakış açımız vardır. Bedenini en iyi tanıyan bireyler olarak uygun maliyetli ve iyi kalitede bireysel bakım nasıl sunulur konusunda karar vericilerle birlikte karar üretmeye talibiz.

 

7- Sağlık konularında tam bilgilenme hakkına ve kendi sağlıklarını yönetme sorumluluğuna sahip biz hastalar, tıbbi tedavi ve ilaçlar konusunda verilen bilgi kalitesinin artırılması yönünde yapılacak çalışmaları destekliyoruz.

 

8- Hasta haklarını koruyan yasa tasarısının ivedilikle yasalaşması, sağlık hizmeti sunan tüm kuruluşlarda hasta hakları ihlalleri ile ilgili şikayetlerin değerlendirileceği birimlerin oluşturulması ve bu birimlerde görev yapacak uzman insan kaynağının yetiştirilmesi için başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere yasama ve yürütme organlarını  göreve çağırıyoruz.

 

9-Sağlığa ayrılan kaynakların etkin bir şekilde  yönetimini ve denetimini talep ediyor ve bu yöndeki çalışmaları teşvik ediyoruz.