Toplumumuzun % 86’sı sağlık sisteminden yeterli ilaç temini boyutunda memnun değil!
2002 yılından beri faaliyette olan Evrensel Hasta Hakları Derneği, son günlerde yine gündemde olan ilaç krizi ile ilgili açıklamada bulundu, EHHD’nin konu ile açıklaması şöyle;Tedaviye erişim hakkı en temel hasta haklarından birisidir. İlaçla tedavi gerektiren durumlarda hastaların ilaçları temin edememesi kimi hastalıklarda hayati sonuçlar doğurmaktadır. Hastalığın niteliği ve şiddeti ne olursa olsun, hastanın tedaviye zamanında erişmesi varolan sağlık sisteminin yeterliliğinin en önemli göstergelerindendir.
HIV, kanser ve Hepatit gibi ciddi hastalıklar söz konusu olduğunda ise ilaca düzenli erişiminin sağlanması hastalar için hayati önem arz etmektedir.
Evrensel İnsan Haklarının bir parçası olan Hasta Haklarının ülkemizde tanınması, uygulanması ve yasal mevzuat kapsamında korunması amacıyla çalışmalar yürüten Derneğimiz’in öncelikli görevlerinden birisi, hastaların mağduriyetlerinin ortadan kaldırılması için hastanın sesi olmak ve ilgili merciler arasında köprü kurmaktır. “Her birey hastalıktan korunmak için uygun tedavi alma hakkına, sağlık ihtiyaçlarının karşılanması için sağlık hizmetlerinden eşit şekilde yararlanma hakkına sahiptir. Anayasamızın güvence altına aldığı bu iki temel hakkın , devletin sorumluluğunda olduğunu vurgulayan EHHD başkanı Emete İmge, devlet hastahanelerinin sunduğu hizmetlerin sürekli aksadığını, hizmet almak için hastahaneye giden hastaların, sıklıkla ilaçların eksikliği, tıbbi cihazların bozuk olduğu durumlarla karşılaştıklarını ifade etmiştir.
EHHD olarak tüm bu sorunların sağlık sistemine olan güvenin azalmasına yol açtığını bir kez daha görmekteyiz. Öyle ki, Derneğin yürütmekte olduğu “Hastanın Sesi” projesi kapsamında “ Hasta Hakları Algı anketi” gerçekleştirdik. Hasta Hakları Algı Anketi’nin analiz edilen geniş kapsamlı ve çarpıcı pek çok sonucu vardır. Önemle vurgulamak isteriz ki, KKTC’de sağlık sisteminden yeterli ilaç temini boyutunda toplumumuzun sadece %14’ü memnundur. Halkın %68’i sağlık hizmetlerimizi dünya ile karşılaştırdığında yerlerde süründüğünü düşünüyor. Ankete katılanların yalnızca %32’si sağlık otoritesine ve sağlık hizmeti veren devlet kuruluşlarına güven duyuyor.
Yoksulluğun giderek arttığı, alım gücünün azaldığı ve işsizliğin artış gösterdiği ülkemizde, sağlık hakkının korunmasına dünden daha çok ihtiyaç duymakta olduğumuzu bir kez daha hatırlatırız. Ülkemizin kıt kaynaklarının nasıl dağıtıldığı ve bu kaynakların etkin kullanılıp kullanılmadığı konusunun politikanın merkezinde olduğunu ve sağlık alanında yapılacak her türlü düzenlemenin, tüm diğer icraatların önünde olması gerektiğini şiddetle vurgularız.